pátek 20. května 2016

Koučink – základní kámen osobního rozvoje


Dnešní doba je, dá se říct, o osobním rozvoji. A není divu. Když si představíte společenské poměry za posledních padesát nebo sto let, je na to asi poprvé čas a prostor. Lidé se nebojí o svůj život, všeho je dostatek, máme svobodu k tomu se rozvíjet, tak to děláme. Jednoduše jdeme podle známé Maslowovy pyramidy lidských potřeb.

Od sportu k životním tématům


Koučink je metoda s velkým M a hovoříme-li o osobním rozvoji, osobně jej považuji za naprostý základ. Ostatní metody na něm buďto staví nebo na něj navazují anebo (v tom horším případě) by měly a nedělají to. Původem pochází koučování, jak jinak než ze Spojených států, kde vzniklo jako podpora sportovců ke špičkovému výkonu. Zjistilo se totiž, z našeho pohledu nepřekvapivě, že špičkový výkon sportovce nezávisí pouze na fyzickém tréninku, ale je z veliké části ovlivněn psychickým rozpoložením a psychickým stavem sportovce. Dnes už nám to přijde logické, ale v určitou dobu to byl velký objev, který znamenal náskok pro ty, co na to přišli dříve než jiní a podpory koučů využívali. Současně s fyzickým výkonem šel tedy ruku v ruce i mentální trénink, který měl na starosti tak zvaný kouč. Dodnes se běžně v amerických filmech setkáte s tím, že se sportovním trenérům říká „kouč“.

Proč je koučink základ?


Koučink považuji za základ proto, že jde o určitý způsob vedení rozhovoru s druhým člověkem. Právě ten ‚způsob‘ je to, co koučink od jakéhokoliv jiného rozhovoru odlišuje. A rozhovor, jistě se mnou budete souhlasit, je základem jakéhokoliv osobního rozvoje. Počínaje všelijakými druhy terapií (kromě psychoterapie, která se specifickou oblastí), konzultací, přes různé druhy zážitkových seminářů, až po meditační či jógové semináře a různé další formy osobního rozvoje, setkáte se všude s rozhovorem a věřte nebo ne, v oblastí osobních problémů či osobního rozvoje, je opravdu velice důležité, jak je takový rozhovor veden. Setkala jsem se s bezpočtem lidí, kteří měli talent a chuť pomáhat druhým s jejich starostmi, ale jen pouhým rozhovorem jim dokázali tak uškodit, že by bylo lepší raději nedělat nic. Navíc to klient bohužel ani nezjistil, protože je-li člověk, ve své zranitelné pozici hledajícího, u někoho, kde hledá pomoc a ještě za ni platí, není většinou schopen rozpoznat manipulaci, podsouvání či skryté hodnocení. Tyto slabosti, nebo možná holt přirozené lidské tendence, má člověk používající ve své práci s lidmi koučink, pod kontrolou anebo k nim už ve vztahu s klientem nemá ani sklony.

Pouhý rozhovor, který dokáže zázraky


Věříte, že rozhovorem lze vyléčit raněnou duši, změnit chování, myšlení i pocity člověka? Že lze pasivního jedince nastartovat a neurotického, věčně nervózního zklidnit? Že je možné, aby se tím, že s druhým vedeme dialog, podařilo obnovit jeho sebevědomí, vnitřní klid nebo odbourat nejistotu, nervozitu, rezignaci a tak dále? Věříte, že u člověka, který navenek působí jako líný, se mohou určitým druhem rozhovoru probudit dávno zapomenuté ambice a energie k tomu je naplnit? Tak to je z mého pohledu koučování. Velmi stručně.

V čem je ten trik?


Ve své podstatě v tom žádný trik není. Troufám si souhlasit s Johnem Whitmorem, který je běžně označován jako otec koučinku, že je otázkou času, kdy bude koučování součástí běžných mezilidských rozhovorů. Spousta lidí vnímá svůj život stále jako souhru náhod, štěstí nebo neštěstí, hru osudu, Boha, vesmíru a tak dále. I když v dnešní době už se objevují, zejména na popud americké knihy Tajemství , tendence k tomu věřit, že člověk už má jakýs takýs vliv na svůj život tím, co si vizualizuje (tedy představuje a prociťuje) nebo co si tak zvaně přeje. Koučink už tím, jaký je, zvyšuje pocit kompetentnosti a tedy pocitu moci nad vlastním životem. Aniž byste si to museli přát, je to vedlejší efekt koučování, ať již přijdete s jakýmkoliv tématem.

Kdo chce rozvíjet svoji osobnost, měl by koučink minimálně vyzkoušet.


Chcete-li rozvíjet svoji osobnost, potenciál, své možnosti, schopnosti a výsledky, měli byste metodu koučování minimálně vyzkoušet. Těm z Vás, které jste již navštívily řadu různých seberozvojových aktivit či seminářů, se může koučink na první schůzce jevit jako obyčejný a tedy předražený rozhovor. Může se tak jevit. Opak je však pravdou. Jste-li na schůzce s opravdovým koučem, který má správné vzdělání a výcvik akreditovaný jednou ze společností bdících nad kvalitou koučů a standardy koučovacích výcviků, jsou účinky koučování opravdu rychlé a větší, než byste kdy čekala. Jedno upozornění, které chci zmínit je: dejte si ten čas, vybrat si správného kouče. Správného a pro Vás důvěryhodného. Pokud Vás zajímají základní kritéria výběru kouče, těšte se na další článek na tohle téma, který vyjde v průběhu týdne na naší facebookové stránce a zde na našem blogu.

Pokud jste v tuhle chvíli odhodlaná vyzkoušet si u nás v Therapy center koučink na vlastní kůži, můžete se objednat se ke mně nebo ke kterékoliv z kolegyněk na: info@terapie-zeny-divky.cz nebo ZDE.
Těšíme se na Vás,
Eva

Žádné komentáře:

Okomentovat